Pazartesi, Kasım 20, 2006

Yine pazar klasiğiyle sinema ya gittim ve hiç üşenmeden yine 2 film birden yaptım.

ilki adından çokça söz ettiren " Eve Dönüş " diğeri adından pek bahsettirmesede Zeki Demirkubuz'un fantastik ve tutkulu bir aşk üçlemesi çerçevesinde geçen yol hikayeleri bile sayılabilecek gezgin aşk serüveni " Kader "

Eve Dönüş renkli oyuncu kadrosu yanında tarihi film konusunda gayet başarılı bir çalışma ve sanki 26 yıl önce olan olaylar hiç yaşanmamış gibi kabul edilerek 3 yıllık sindirme döneminin ardından özallı yıllarla başlayan gemisini kurtaran kaptan sürecinin başlangıç noktalarının nerede başladığını bir neslin hapishanelerde işkencelerde nasıl sindirildiğini apaçık ortaya koymakta.

Kader filmi Zeki Demirkubuzun Masumiyet filminin 40 lı yaşlardaki aşıkları Uğur ve Bekirin fırtınalı başlayan karışık ve gezgin aşklarını anlatmakta. Bu üçlü bir aşk hikayesi ama Amerikan filmlerindeki gibi değil. Bekir Uğur'a evini işini bir kenera bırakıp şehirler boyu sürecek bilinmeyen serüvenlere atılmak için bir an bile tereddüt etmez. Yolda rastgeldiği arkadaşından Sinop'a gittiğini duyunca koşarak Sinop'a gider ve orda Uğur kendisiyle artık görüşmek istemediğini söyleyince intihar bile eder. Oysa bekirin bu aşkına karşılık Uğur Zagor adında Pisikopat ruhlu bir katile aşıktır. Ve hayatını ona adıyacak uğrunda şehir şehir gezecek ve hatta onun için pavyonda çalışıp orospuluk yapacak kadar sevmektedir. Farklı bir aşk hikayesi yanında ataerkil aile ilişkilerinin kentsel yaşamda hala etkili olduğunu da yansıtmakta.

İki filmin en garip ortak yanıysa iki filminde Türk-Yunan ortak yapımı olması.

6 Comments:

Blogger Zehra said...

İKİNCİ FİLMDE ŞAŞIRDIM..SENİ DELİ GİBİ SEVEN BİRİ VAR UĞRUNA ÖLEBİLECEK BİR İNSAN VE SEN KALK UĞRUNA KÖTÜ YERLERE DÜŞEBİLECEK BİRİNE AŞIK OL VE GİT..HAYATTA HERŞEY OLABİLECEĞİ GİBİ BU TÜR VAKKALARA DA RASTLANABİLİR..FİLM İCABI DEYİP GEÇMEMEK LAZIM :P OLABİLİR VALLA :))) HEHEHEHE

Blogger Bulsara said...

Filmi güzel ve sıradışı yapanda bu zaten ama işin ilginç yanı Uğur karakteri Bekiri de seviyor ama kendisi kötü yolda olduğu ve ailesiyle (Karısı ve çocukları) yaşamasının daha doğru olduğunu düşündüğünden Bekir'e kal diyemiyor. Güzel bir film özellikle Masumiyet filmini izleyenler için biraz daha anlamlı :)

Blogger Misterio said...

Kader'i izlemedim ama Eve Dönüş bazı şeylerin 'konuşulabildiğini görmek' açısından bile harika bir film.. Ben Çağan Irmak'ın dizi ve filmlerinden yola çıkarak sadece 80leri konu edinen bir film yapmasını isterdim, tam damarımıza basılırdı işte o zaman.. Her ne kadar ortak yapımlar olsa da gelişiyor Türk sineması bunu görmek güzel.. ;)

Blogger Bulsara said...

Misterio: bazı şeyleri konuşmak için çok geç kaldığımız bir gerçek ama biz böyleyiz İstiklal mahkemeleri hakkında konuşmak istemediğimiz için bunu kötü amaçlı kullanmak isteyenler istedikleri yorumları gerçekmiş gibi yansıttığı için İstiklal mahkemeleri hala bir muamma olarak duruyor. Yada meşhur ermeni meselesi yıllarca Osmanlı arşivlerini açmayı red eden zihniyet bu sırada yapılan propagandanın en büyük destekçisi olduklarını fark etmedikleri için bugün açılan arşivler artık pek bir anlam ifade etmemekte. Geç kalmışlığın acısı boynumuzda bir pranga gibi sürekli canımızı yakmaya devam edecek. Pisikolojide olduğu gibi küçüklükte bastırılan olaylar büyüdüğümüzde nevrotik vakalar olarak geri dönmekte.

Blogger Tolga said...

merhabaaa : ) çok hoş türk filmleri giriyor gösterime arka arkaya. eve dönüş gösterimden kalkmadan yetişmeye çalışacağım. e birde "dondurmam gaymak" bugün gösterime girecek sanırım. onu da kaçırmamak lazım, oscar adayı olmuş. siyasi başarısızlıkları, uluslararası platformda olumlu yöne çevirmek için en iyi yöntem belkide bunlar. sevgiler...

Blogger Bulsara said...

Dondurmam Gaymak belki Cannes da altın Palimiye alabilir ama Oscar daha farklı Amerikalıların bakış açısı daha değişik Avrupaya göre. Türk filmlerinin genç kuşak yönetmenlerinde yükselmesiyle ivme kazandığıda bir gerçek ...

Yorum Gönder

<< Home