Çarşamba, Ağustos 15, 2007

Orientring Nedir?

Orientring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) hertürlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur.

Orientring dünyada güçsüzün güçlüyü geçtiği tek spor branşıdır.

ORİENTRİNG YARIŞMASI NASIL OLUYOR ?

Amaç yarışmaya başladıktan sonra hedef noktalarını belirlenen sırada dolaşarak en kısa zamanda varış noktasına ulaşmaktır. Orientring sporunda atletik kapasite önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Yarışmacı belirlenmiş, işaretlenmiş bir parkur olmadığı için arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider. Bu sırada kısa zamanda doğru karar verebilmesi çok önemlidir. Özetle aklını, zihnini iyi kullanamayan bir sporcunun Orientring yarışmalarında başarılı olması mümkün değildir. Bu özelliği nedeniyle bizlerinde severek ve sık sık kullandığımız gibi Orientring Koşarak Santranç Oynanan Spor olarak da anılır.

ORİENTRİNG TÜRLERİ

Hareketin üslubuna göre:

Yaya Kayak Bisiklet ve diğerleri



Yaya orientring :
Normal: Zaman karşı olan yarışlar.bu türde arazideki tüm kontrol noktalarının bulunmuş olması lazım.bir nokta yanlış yada eksik olarak kontrol kartına işaretlenmişse diskalifiye oluyor.bu tür yarışlarda katılan herkesin genelde deneyimli olması lazım.

Skor-orientring: Maksimum puan toplama esasına göre yapılır.her noktanın bir değeri vardır.zaman önceden belirlenmiştir.bu zamanı aşanlar ceza puanı alırlar.

Bayrak-orientring: Bayrak yarışı şeklinde yapılır.takımlar halinde yarışılır.ekibin her elemanı araziye sıra ile çıkar ve kendine ait haritadaki noktaları bulmaya çalışır.

Yaya-orientring: Ayak yada tabanvay olarak da denilebilir.bu tür orientring koşarak yada yürüyerek yapılabilir.

Park-orientring: Yarışlar çoğu zaman şehrin ortasında bir parkta yapılıyor,bu türde pusulaya çok fazla ihtiyaç duyulmuyor. (orientring seyir sporu olmadığı için televizyonlardan naklen yayınlanamıyor.bu yüzden orientringi olimpiyatlara sokmaya çalışan profesyoneller şehir içinde yapılan park orientringini ortaya çıkartmışlardır.

2- Kayak-orientring : Kuzey disiplini kayağı ile yapılıyor.iki elde kayak batonları olduğu için harita ve pusula korse gibi göğse monte edilen yarışmacıların yüzüne doğru duran bir alete takılıyor.

3- Bisiklet-orientring : Adından da belli olduğu gibi bisikletle yapılıyor.gittikçe yayılan türlerden bir tanesi.bu tür�dede harita ve pusula gidona takılıyor.

4- Diğerleri : Engellilere yönelik;fiziksel engelliler ve tekerlekli sandalyeliler bir diğeri eğitilebilir zihinsel engelliler yönelik yapılan ve aklınıza gelebilen her türlü orientring etkinlikleridir.

ORİENTRİNG PARKURU

Koşarak yapılan standart bir Orientring parkuru;
ÇIKIŞ (haritalarda üçgen işareti ile gösterilir), belirli sırada ziyaret edilmesi zorunlu HEDEF NOKTALARI (sayısı değişkendir, haritalarda daire işareti ile gösterilir, Hedef Noktasında 30x30x30 cm boyutlarında bezden yapılmış, beyaz turuncu renklerinde bayrak ve oraya gidildiğinin belirlenmesi için kontrol aygıtı bulunur, kontrol aygıtı elektronik olabileceği gibiherbiri kağıt üzerinde ayrı delikler açan, görünüşü bürolarda kullandığımız tel zımbalara benzeyen zımbalar şeklinde de olabilir) ve VARIŞ (haritalarda iç içe geçmiş iki daire ile gösterilir) tan oluşur.


1 Comments:

Blogger OzgeBozkurt said...

o kadar tantana yapıyosun ben yazmayınca, sanki kendisi farklı bişey yapıyo :P

yazıpta kaçıyo musunuz, cemal beeey??? nerdesiniz yau???

Yorum Gönder

<< Home